Het New Financial Magazine wil met best practices, schaamteloze ideeën, sprankelende inspiratiebronnen en scherpe visies een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector. Dit initiatief van Willem Vreeswijk is als onderdeel van de Stichting New Financial Forum dé exclusieve inspiratiebron van de ambassadeurs van de nieuwe financiële wereld (www.newfinancialforum.nl).
huidig nummer \\ abonneren \\ archief \\ index \\ zoeken \\ downloads \\ ambassadeurs \\

archief NFM \\

  \ nummer 2010 1 \\   \ nummer 2010 2 \\
  \ nummer 2011 1 \\   \ nummer 2011 3 \\
  \ nummer 2012 1 \\   \ nummer 2012 2 \\
  \ nummer 2013 1 \\   \ nummer 2013 2 \\
  \ nummer 2013 3 \\   \ nummer 2013 4 \\
  \ nummer 2014 1 \\   \ nummer 2014 2 \\
  \ nummer 2014 3 \\   \ nummer 2015 1 \\
  \ nummer 2015 2 \\   \ nummer 2015 3 \\
  \ nummer 2015 4 \\   \ nummer 2016 1 \\
  \ nummer 2016 2 \\   \ nummer 2016 3 \\
  \ nummer 2016 4 \\   \ nummer 2017 1 \\
  \ nummer 2017 2 \\   \ nummer 2017 3 \\
  \ nummer 2017 4 \\   \ nummer 2018 1 \\
  \ nummer 2018 2 \\   \ nummer 2018 3 \\
  \ nummer 2018 4 \\   \ nummer 2019 1 \\
  \ nummer 2019 2 \\   \ nummer 2019 3 \\
  \ nummer 2019 4 \\   \ nummer 2020 1 \\
  \ nummer 2020 2 \\   \ nummer 2020 3 \\
  \ nummer 2020 4 \\   \ nummer 2021 1 \\
  \ nummer 2021 2 \\   \ nummer 2021 3 \\
  \ nummer 2021 4 \\   \ nummer 2022 1 \\
  \ nummer 2022 2 \\   \ nummer 2022 3 \\
  \ nummer 2022 4 \\   \ nummer 2023 1 \\
  \ nummer 2023 2 \\   \ nummer 2023 3 \\
  \ nummer 2023 4 \\
 
 

Nieuw leiderschap
 
Nieuwe leiders willen een meerwaarde voor anderen zijn. Zij zorgen voor nieuwe denkrichtingen om vastgeroeste patronen los te weken en nieuwe organisatiestructuren mogelijk te maken. Hoe? Door belemmerende overtuigingen op te geven. Door de dialoog aan te gaan met de jeugd, met andere culturen, met mensen met een ‘zogenaamde’ arbeidsbeperking. Door verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat je doet, zegt en denkt. Zolang er niets in je zelf verandert, verandert er niets in de wereld.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelDe nieuwe leider is groen
 
De nieuwe leider is groen. En niemand is dat – letterlijk en figuurlijk – meer dan Maurits Groen. De bevlogenheid spat er vanaf bij Groen, ook na meer dan veertig jaar van bedenken van groene oplossingen en begeleiden van bedrijven en organisaties bij vergroening. “Wel verwondert het me nog steeds dat al die inzet nodig is. Verantwoordelijk omgaan met de aarde zou toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Het is leuker, iedereen voelt zich beter en het is nog voordeliger ook.”
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelGoede leiders zijn het oog van de orkaan
 
Salem Samhoud heeft met veel grote leiders gesprekken gevoerd. Met de term ‘nieuw leiderschap’ heeft hij echter niet veel op. Net zo min als met termen als authentiek of dienend leiderschap. Het gaat om goed leiderschap. Daar bestaan geen gradaties in. Een goede leider is stil van binnen en weet en voelt wat er om hem heen gebeurt en maakt daar verbinding mee. De wereld verandert sneller dan ooit. Een goed leider is het oog van de orkaan.”
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelGood governance in de praktijk
 
Bestuurders in bedrijven en organisaties buigen zich over de vraag hoe ze integriteit kunnen waarborgen en hun reputatie kunnen beschermen. Volgens Leo Sonneveld, Stichting Good Governance Monitor (GoGoMo), gaat integriteit in essentie niet zozeer over jezelf aan de regels houden, maar veel meer over de vraag of jouw keuzes de belanghebbenden heel en ongeschonden laten. Deze zienswijze heeft een duurzaam positief effect op reputatie en minimaliseert het reputatierisico.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelLeiders, geïnspireerd door de natuur
 
Mijn zoons grootste wens is te kunnen vliegen als een vogel. Liggend op zijn rug in het gras kan hij eindeloos kijken naar zwermen spreeuwen die dansen door de lucht. Op een dag vroeg hij: “Hoe doen ze dat? Hoe weten ze waar ze heen moeten? En wie is de baas?” Hmm, wordt ons van jongs af aan al geleerd dat er altijd een leider moet zijn?
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelHappy is the new rich
 
Veel jongeren keren de oude economie de rug toe. Zij hebben een andere kijk op welvaart, rijkdom, bezit en de wereld. Zij komen niet in opstand met spandoeken, demonstraties of erger, maar creëren een eigen economie, die wel past bij hun waarden. Zij laten zich niet langer door leiders uit de oude wereld de wet voorschrijven, maar zijn zelf leider van hun eigen leven. The Happy Startup School uit Brighton bouwt mee aan de betekeniseconomie, sinds kort ook met Nederlandstalige opleidingen.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelElke dag beter worden
 
Ondernemers verzuchten soms: ging er maar meer vanzelf, ik moet overal aan trekken. Gelukkig weten de meeste leiders wel dat hun werkomgeving een direct gevolg is van hun eigen gedragingen en overtuigingen. Het bedrijf heeft de persoonlijkheid van de ondernemer. "Mensen kunnen ergens beter in worden, met oefenen, instructie of mentorschap en de juiste leermethode" constateert Michiel Brandt.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelVan Money First naar Care First
 
In het boek Dare To Care – a love based foundation for money and finance schetsen Louis Bohtlingk en Hazel Henderson aan de hand van een taart hoe beperkt onze visie op welvaart is. Ze gaan uit van een taart van vier lagen. De bovenste twee staan voor de publieke en private sectoren, de onderste twee worden gevormd door de ‘love-economy’ (onbetaald werk) en de aarde zelf. Hoogste tijd om in de economie ook de onderste lagen te omarmen, aldus Bohtlingk.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelDe natuur als onze leermeester
 
Wat kunnen we leren van de natuur? In ieder geval dat kleinschalig management duurzaam is, dat er een groot verschil is tussen waardevol en kostbaar en dat de natuur zonder leiders bouwt aan haar eigen herstel, terwijl er voor een dergelijk ingewikkeld immens systeem wel degelijk leiderschap is ingebouwd. De visie van Paul de Blot op leiderschap.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelLeiderschap is een keuze
 
Het New Financial Magazine stelt in ieder themanummer een Ambassadeur een aantal vragen over de nieuwe financiële wereld. Ditmaal Ralph van Dam, eigenaar van The Invited Finance, werkzaam voor Virtual Affairs en voorzitter van de stichting GoGoMo. "Wat de sector nodig heeft, is informeel leiderschap", aldus Van Dam.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelWaarom we steeds weer in dezelfde valkuil trappen
 
De kredietcrisis heeft veel slachtoffers gemaakt. Acht jaar na het uitbreken van de crisis lijkt het een kwestie van tijd tot de bom weer barst. Het is de hoogste tijd de volgende generatie voor grote financiële ongelukken te behoeden. “Geldzaken is net zoiets als seks. Daarover wordt in veel gezinnen niet gesproken", schrijft Franka Rolvink Couzy.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelNieuw leiderschap bevestigt de scheppingskracht van de mens
 
Veranderende paradigma’s zijn altijd spannend. Zo ook nu weer. We staan aan het begin van een doorbraak van een nieuw tijdperk van leiderschap. De klassieke leiderschapspiramide-structuur staat op het punt om definitief te worden afgebroken. De dominantie van organisatiestructuren om mensen in het gareel te houden, maakt langzaam, stapje voor stapje, plaats voor ruimte, vrijheid en autonomie van de individuele mens. Van controle naar vrijheid en verantwoordelijkheid. Van bewustzijn naar bovenbewustzijn.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelAmbassadeurs New Financial Forum
 

Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel
 
© 2024 New Financial Forum   l  Disclaimer  l  Contact