Het New Financial Magazine wil met best practices, schaamteloze ideeën, sprankelende inspiratiebronnen en scherpe visies een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector. Dit initiatief van Willem Vreeswijk is als onderdeel van de Stichting New Financial Forum dé exclusieve inspiratiebron van de ambassadeurs van de nieuwe financiële wereld (www.newfinancialforum.nl).
huidig nummer \\ abonneren \\ archief \\ index \\ zoeken \\ downloads \\ ambassadeurs \\

archief NFM \\

  \ nummer 2010 1 \\   \ nummer 2010 2 \\
  \ nummer 2011 1 \\   \ nummer 2011 3 \\
  \ nummer 2012 1 \\   \ nummer 2012 2 \\
  \ nummer 2013 1 \\   \ nummer 2013 2 \\
  \ nummer 2013 3 \\   \ nummer 2013 4 \\
  \ nummer 2014 1 \\   \ nummer 2014 2 \\
  \ nummer 2014 3 \\   \ nummer 2015 1 \\
  \ nummer 2015 2 \\
  \ nummer 2015 3 \\
  \ nummer 2015 4 \\   \ nummer 2016 1 \\
  \ nummer 2016 2 \\   \ nummer 2016 3 \\
  \ nummer 2016 4 \\   \ nummer 2017 1 \\
  \ nummer 2017 2 \\   \ nummer 2017 3 \\
  \ nummer 2017 4 \\   \ nummer 2018 1 \\
  \ nummer 2018 2 \\   \ nummer 2018 3 \\
  \ nummer 2018 4 \\   \ nummer 2019 1 \\
  \ nummer 2019 2 \\   \ nummer 2019 3 \\
  \ nummer 2019 4 \\   \ nummer 2020 1 \\
  \ nummer 2020 2 \\   \ nummer 2020 3 \\
  \ nummer 2020 4 \\   \ nummer 2021 1 \\
  \ nummer 2021 2 \\   \ nummer 2021 3 \\
  \ nummer 2021 4 \\   \ nummer 2022 1 \\
  \ nummer 2022 2 \\   \ nummer 2022 3 \\
  \ nummer 2022 4 \\   \ nummer 2023 1 \\
  \ nummer 2023 2 \\   \ nummer 2023 3 \\
  \ nummer 2023 4 \\   \ nummer 2024 2 \\
 
 

Taboe
 
Ook anno 2016 zijn er nog veel taboes in de financiële sector. Misschien is een wereld zonder taboes een utopie. In dit themanummer van New Financial Magazine komen heel wat taboes voorbij. Van alle taboes wordt ook de keerzijde belicht: wat levert het op als we het taboe doorbreken? Ongelooflijk veel!
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelTaboes, morele blindheid en morele moed
 
Bewuste en onbewuste morele blindheid zijn niet scherp van elkaar te onderscheiden. Het niet zien en het niet willen zien dat toegepaste normen afwijken van algemeen geaccepteerde normen lijken elkaar te versterken. Hoe doorbreek je dit? Johan Wempe, hoogleraar Ondernemingsethiek aan de VU Amsterdam, geeft antwoord.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelMaak van geluk je business model
 
“Natuurlijk is geld belangrijk. Maar meer geld leidt niet tot meer geluk. De combinatie van autonomie, meesterschap en betekenis wel. Wij helpen start-ups een toekomstbestendig businessmodel te creëren rondom betekenis”, aldus Carlos Saba van the Happy Startup School uit Brighton. Samen met medeoprichter Laurence McCahill gaf hij in de Knowmads Business School te Amsterdam een workshop met minstens tien leerpunten voor startende ondernemers die de wereld mooier willen maken.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelNog veel te winnen in de financiële sector
 
“Juist in de financiële sector is er nog veel te winnen als het om betekenis gaat. Financiële dienstverleners lijken of vastgeroest in het systeem of het zijn carrièretijgers die slechts tijdelijk verblijven in de financiële sector. Vakmensen met een echte roeping voor het vak zijn helaas nog op één hand te tellen.” Aan het woord is betekenismaker Wiro Kuipers die met ‘Zin in de Zaak’ bouwt aan betekenisvolle organisaties.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelTaboe of niet taboe, dat is de vraag
 
Tussen tabloid en taboeret staat het in de dikke Van Dale: “taboe 2 (fig.) waarover (volgens de sociale conventie) niet gesproken mag worden”. Maar over schrijven staat er gelukkig niets. Jan Donselaar van Dazure laat de pen spreken.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelStuur op cultuur
 
Het New Financial Magazine stelt in ieder themanummer een Ambassadeur een aantal vragen over de nieuwe financiële wereld. Ditmaal Jeroen Bais, co-creator Next Step Factory. "Het is de stroom onder water die de koers van de ijsberg bepaalt, niet de strategie."
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelDe bemiddelaar is dood, leve de geluksadviseur
 
“Einde financieel adviseur in zicht”, was de titel van het Visiedocument dat Neutralis in 2013 heeft opgesteld. Volgens adviseurs Leon Brummelhuis en Ozewald Wanrooij zouden op termijn de werkzaamheden van productbemiddeling voor de financieel adviseur volledig verdwijnen. Zij sneden daarmee een groot taboe aan in de advieswereld die ze vooral wakken wilden schudden. Nog steeds zijn ze van hun visie overtuigd en stellen er ook wat tegenover: de Gelukkig Leven Test.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelCare First als gezamenlijke leerschool
 
“De beweging van Money First naar Care First is een gezamenlijke leerschool en het is dus niet zo dat alles verkeerd en fout is in een Money First wereld. We moeten ervoor waken dat we oude taboes niet vervangen door nieuwe taboes”, aldus Louis Bohtlingk tijdens het eerste Care First event in Nederland. Tal van nieuwe initiatieven inspireerden elkaar en stonden elkaar bij in de uitdaging die de transitie naar een Care First wereld met zich meebrengt.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelOntstijg de succesparadox
 
“Wie compleet vrij is in zijn denken, is vrij van een doel. Maar het omgekeerde is ook waar: hoe doelgerichter het denken, hoe minder vrij. En dat heeft ook negatieve consequenties: het zorgt ervoor dat we dezelfde paden blijven bewandelen, ons handelen baseren op dezelfde aannames en niet meer in staat zijn om onze eigen gedachten kritisch te bekijken.” Organisatiefilosoof Minke Tromp liep tijdens filosofische trainingen in het bedrijfsleven telkens tegen dit probleem aan. Ze gaf het ook een naam: de succesparadox.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelWaarom economen de toekomst niet kunnen voorspellen
 
“De financiële crisis van de laatste jaren past in een lange traditie. Als je de geschiedenis kent, weet je dat mensen voortdurend in dezelfde valkuilen stappen, dat het gedrag van mensen niet is te veranderen, maar dat je systemen hier wel veel beter op kunt aanpassen en dat de modellen die economen hanteren voltrekt ontoereikend zijn. Sterker nog, volgens die modellen kunnen crises helemaal niet voorkomen.”
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelJe hebt altijd een keuze
 
“Je hebt altijd een keuze om er wat van te maken in het leven, zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden. In die zin creëer je altijd je eigen werkelijkheid.” Dit was de boodschap van ‘Een mooie dag’ die Roy van den Anker (directeur MultiSafe) op persoonlijke titel organiseerde in het AFAS-theater in Leusden. "Maar je moet het wel zelf doen", aldus Joseph Oubelkas.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelZinnige Vragen
 
De redactie stelt in iedere editie van het New Financial Magazine vijfentwintig ‘zinnige vragen’ aan een financieel dienstverlener die zich in het afgelopen kwartaal positief heeft onderscheiden. Dit maal Antoinette Kalkman, directeur FlexFront. "Geen enkel besluit is echt slecht. Geen besluiten nemen, dat is pas ellendig."
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelNatuurlijk investeren
 
Wat kunnen financiële instellingen van de natuur leren? Het antwoord van Katherine Collins van Honeybee Capital uit Amerika is even simpel als omvattend: alles! "In de financiële wereld moeten we meer adaptieve systemen ontwikkelen om te blijven bestaan."
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelAmbassadeurs New Financial Forum
 

Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel
 
© 2024 New Financial Forum   l  Disclaimer  l  Contact