Het New Financial Magazine wil met best practices, schaamteloze ideeën, sprankelende inspiratiebronnen en scherpe visies een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector. Dit initiatief van Willem Vreeswijk is als onderdeel van de Stichting New Financial Forum dé exclusieve inspiratiebron van de ambassadeurs van de nieuwe financiële wereld (www.newfinancialforum.nl).
huidig nummer \\ abonneren \\ archief \\ index \\ zoeken \\ downloads \\ ambassadeurs \\

archief NFM \\

  \ nummer 2010 1 \\   \ nummer 2010 2 \\
  \ nummer 2011 1 \\   \ nummer 2011 3 \\
  \ nummer 2012 1 \\   \ nummer 2012 2 \\
  \ nummer 2013 1 \\   \ nummer 2013 2 \\
  \ nummer 2013 3 \\   \ nummer 2013 4 \\
  \ nummer 2014 1 \\   \ nummer 2014 2 \\
  \ nummer 2014 3 \\   \ nummer 2015 1 \\
  \ nummer 2015 2 \\   \ nummer 2015 3 \\
  \ nummer 2015 4 \\   \ nummer 2016 1 \\
  \ nummer 2016 2 \\   \ nummer 2016 3 \\
  \ nummer 2016 4 \\   \ nummer 2017 1 \\
  \ nummer 2017 2 \\   \ nummer 2017 3 \\
  \ nummer 2017 4 \\   \ nummer 2018 1 \\
  \ nummer 2018 2 \\   \ nummer 2018 3 \\
  \ nummer 2018 4 \\   \ nummer 2019 1 \\
  \ nummer 2019 2 \\   \ nummer 2019 3 \\
  \ nummer 2019 4 \\   \ nummer 2020 1 \\
  \ nummer 2020 2 \\   \ nummer 2020 3 \\
  \ nummer 2020 4 \\   \ nummer 2021 1 \\
  \ nummer 2021 2 \\   \ nummer 2021 3 \\
  \ nummer 2021 4 \\   \ nummer 2022 1 \\
  \ nummer 2022 2 \\   \ nummer 2022 3 \\
  \ nummer 2022 4 \\   \ nummer 2023 1 \\
  \ nummer 2023 2 \\   \ nummer 2023 3 \\
  \ nummer 2023 4 \\
 
 
Willem Vreeswijk
Internemen
 
Het thema van deze lente-editie is Internemen, een zelfbedacht woord dat staat voor ondernemen en interzijn. Dit is ondernemerschap gestoeld op de overtuiging dat alle levende wezens met elkaar verbonden zijn en dat er zonder ecologie geen economie kan bestaan. Is internemen dan iets nieuws? Welnee. Voorbeelden genoeg uit het verleden. Alleen is de urgentie nog nooit zo groot geweest. Steeds meer mensen die een bedrijf starten, keren de huidige economische dogma’s de rug toe en geven op hun eigen manier invulling aan internemen.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Satish Kumar
Eenvoud is de weg naar duurzaamheid
 
Als er één iemand is die internemen zijn hele leven ademt, dan is dat wel vredes- en milieuactivist, auteur, uitgever en oprichter van het Schumacher College Satish Kumar (85). Van Kumar, die ooit een vredespelgrimstocht van 13.000 kilometer liep, is het boek ‘Elegante eenvoud’ in een Nederlandse vertaling verschenen. “De mens zal duizenden jaren kunnen blijven voortbestaan als wij mensen lichtvoetig op aarde lopen en een leven van elegante eenvoud leven binnen de eenheid bodem, ziel en samenleving.”
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Thich Nhat Hanh
Ode aan Thay
 
Op 21 jarige leeftijd maakte ik een reis naar Thailand die mijn leven grondig zou veranderen. Ik stond destijds op het punt om mijn studie Politicologie af te ronden en was een anarchist in hart en nieren. Ik wist wel dat Thailand een boeddhistisch land was, maar daar vond ik vooral van alles van. Ook boeddhisme was opium van het volk. Vond ik. Tot die dag dat ik nietsvermoedend een tempelcomplex binnenliep om een paar foto’s te maken.  
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Gijsbert Koren
Steward-ownership wint terrein in Nederland
 
Het model van steward-ownership helpt ondernemers om het langetermijnbelang van bedrijf en maatschappelijke missie te borgen. Mooie voorbeelden hiervan zijn YouBeDo, Moonback en Odin, duurzame alternatieven voor Bol.com, Booking.com en de supermarkt. We laten ons gidsen door Gijsbert Koren, die als oprichter van We Are Stewards het liefste alle aandeelhouders weer zoveel mogelijk waarde ziet toevoegen aan de kwaliteit van leven op aarde.  
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


De Clique, MUD Jeans, i-did, Happy Tosti en The Dutch Weed Burger
Bedrijven die de wereld beter maken
 
Alleen al in Nederland zijn er talloze ondernemingen die de wereld elke dag daadwerkelijk mooier maken. Ze doen het niet omdat het zo mooi aansluit bij de trends van vandaag, maar doen het van binnenuit, juist omdat het hun bestaansreden is. Het mooie is dat deze ondernemingen ook succesvol zijn en dat iedereen die klant wordt van zo’n onderneming ook zelf de wereld weer een beetje mooier maakt. In de herfsteditie 2021 van het New Financial Magazine was er aandacht voor Pieter Pot, SOCOCO, Verfgroen en Sprinklr. Dit keer: De Clique, MUD Jeans, i-did, Happy Tosti en The Dutch Weed Burger.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Jack Cox
De moraal van de markt
 
Onder moraal verstaan we het geheel van handelingen en gedragingen die, in een maatschappelijke context, als correct en wenselijk wordt gezien. Moraal is onze mentale gereedschapskist. De markt is een plaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen en waarbij vervolgens een prijs tot stand komt. Deze markt kan in fysieke vorm zijn, maar is heden ten dage voornamelijk abstract. Ondernemers gaan op zoek naar hun klanten tegen een prijs die ze het meeste profijt oplevert en consumenten zoeken diensten of goederen die ze nodig hebben of wenselijk achten.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Driekant Ambachtscentrum
Thuiskomen op het werk
 
Al ruim 25 jaar bakt Driekant Ambachtscentrum niet alleen het lekkerste biologische brood, maar leidt het ook mensen op met een ander talent. Daarnaast steunt, bedenkt en stimuleert Driekant tal van sociale en duurzame initiatieven en draait Driekant een gezond financieel rendement. Bij Driekant draait het om mensen. En alle mensen mogen er volledig zichzelf zijn. Hoe dit zich vertaalt in de praktijk, ondervond Ivo Valkenburg die een dag meedraaide.  
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Alan McSmith
Spoorzoeken naar de leider in jezelf
 
Mijn tijdelijke kantoor bevindt zich in een afgelegen stoffige poel, diep in de wildernis van de oeroude Kalahari. Het weinige water dat er nog is, droogt snel op. Een hoge en uitgestrekte kameeldoornboom biedt welkome schaduw tegen de brandende zon, terwijl een zwerm buffelwevervogels boven ons fladdert, altijd actief bezig met de verzorging van hun kostbare kuikens in het grote gemeenschappelijke nest. Mijn collega's zijn de wilde dieren om me heen. In de wijde omtrek is geen mens te bekennen. De uitgestrektheid en de afzondering zijn mijn naaste en meest dierbare metgezellen. Ik ben alleen, maar niet eenzaam.  
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Nadine Maarhuis
Internemen pur sang
 
Het leven op Aarde vertoont al 3,8 miljard jaar dezelfde beginselen. Toch denken wij als mensen dat we het beter weten en dat we de natuurlijke wereld mogen domineren. Hoe kunnen we onze vermeende hoofdrol als soort opgeven en vanuit verbinding met al het leven handelen? Deze boeren wijzen de weg.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Femke Struiksma
Hoe het patriarchaat ons allemaal in de wurggreep houdt
 
Het patriarchaat is een hypothetische maatschappijvorm waarin mannen dominant zijn. Mannen worden al duizenden jaren geconditioneerd om hun dominantie te laten gelden, om zo hun positie in dat systeem te handhaven. Dat uit zich op allerlei manieren: van tribale overgangsrituelen en geïnternaliseerde normen over wat het betekent om een ‘echte man’ te zijn, tot moderne bedrijfsculturen die gericht zijn op interne concurrentie en hiërarchie en de overheersende manier waarop wij met natural resources omgaan.  
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Jac Hielema
Ondernemen en interzijn
 
Internemen is het themanummer van deze editie van het New Financial Magazine. Internemen is een samentrekking van ondernemen en interzijn. Maar wat is interzijn? En wat verstaan we eigenlijk onder ondernemen? Jac Hielema van Economy Transformers ging op zoek en merkte een boosheid in hem.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Josette Dijkhuizen
Solidair ondernemen als dé nieuwe manier van ondernemen
 
Een crisis verbindt mensen. In het afgelopen jaar hebben we boodschappen gedaan voor hulpbehoevende buren, op pannen en potten geslagen om onze solidariteit en dankbaarheid te tonen aan al die zorgmedewerkers die voor ons klaar stonden tijdens de coronapandemie. We stuurden een kaartje naar mensen die eenzaam waren. We ondersteunden en hielpen elkaar. Maar hoe zit dat nou met bedrijven en organisaties?
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Kees van der Stel
Van jaloezie en hebzucht naar liefde en broederschap
 
Deze bijdrage is een reflectie op de Openbare Les van Kees Klomp over de Betekeniseconomie die hij in november 2021 gaf ter gelegenheid van zijn inauguratie als lector. Klomp positioneert de Betekeniseconomie als existentiële economie en neemt daarin ecologie als uitgangspunt. Dit is een ware paradigmashift, omdat we onze samenleving met een compleet nieuwe economische lens zullen bekijken.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


De Betekenis van Rijkdom
Betekenisvol werken in de financiële dienstverlening
 
In september 2022 gaat de tweede leergang van ‘De Betekenis van Rijkdom’ van start. Dit onderdeel van de Erasmus University Rotterdam is de eerste academische leergang in Nederland die zich richt op betekenisvol werken in de financiële sector. Deelnemers van de eerste leergang kijken terug op een uiterst leerzaam en inspirerend jaar. Drie deelnemers aan het woord.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel



De activators van het New Financial Forum
 
Alle activators van het New Financial Forum op een rij.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel




 
© 2024 New Financial Forum   l  Disclaimer  l  Contact