Het New Financial Magazine wil met best practices, schaamteloze ideeën, sprankelende inspiratiebronnen en scherpe visies een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector. Dit initiatief van Willem Vreeswijk is als onderdeel van de Stichting New Financial Forum dé exclusieve inspiratiebron van de ambassadeurs van de nieuwe financiële wereld (www.newfinancialforum.nl).
huidig nummer \\ abonneren \\ archief \\ index \\ zoeken \\ downloads \\ ambassadeurs \\

archief NFM \\

  \ nummer 2010 1 \\   \ nummer 2010 2 \\
  \ nummer 2011 1 \\   \ nummer 2011 3 \\
  \ nummer 2012 1 \\   \ nummer 2012 2 \\
  \ nummer 2013 1 \\   \ nummer 2013 2 \\
  \ nummer 2013 3 \\   \ nummer 2013 4 \\
  \ nummer 2014 1 \\   \ nummer 2014 2 \\
  \ nummer 2014 3 \\   \ nummer 2015 1 \\
  \ nummer 2015 2 \\
  \ nummer 2015 3 \\
  \ nummer 2015 4 \\   \ nummer 2016 1 \\
  \ nummer 2016 2 \\   \ nummer 2016 3 \\
  \ nummer 2016 4 \\   \ nummer 2017 1 \\
  \ nummer 2017 2 \\   \ nummer 2017 3 \\
  \ nummer 2017 4 \\   \ nummer 2018 1 \\
  \ nummer 2018 2 \\   \ nummer 2018 3 \\
  \ nummer 2018 4 \\   \ nummer 2019 1 \\
  \ nummer 2019 2 \\   \ nummer 2019 3 \\
  \ nummer 2019 4 \\   \ nummer 2020 1 \\
  \ nummer 2020 2 \\   \ nummer 2020 3 \\
  \ nummer 2020 4 \\   \ nummer 2021 1 \\
  \ nummer 2021 2 \\   \ nummer 2021 3 \\
  \ nummer 2021 4 \\   \ nummer 2022 1 \\
  \ nummer 2022 2 \\   \ nummer 2022 3 \\
  \ nummer 2022 4 \\   \ nummer 2023 1 \\
  \ nummer 2023 2 \\   \ nummer 2023 3 \\
  \ nummer 2023 4 \\   \ nummer 2024 2 \\
 
 
Willem Vreeswijk
Veerkracht
 
Het meest krachtige voorbeeld van veerkracht is overal om ons heen. De natuur heeft een ongelooflijke kracht om zichzelf te herstellen, zelfs als er geen enkel leven meer lijkt te zijn. Als we de natuur de tijd geven, kan nagenoeg overal het herstelproces in gang worden gezet. Voorwaarde is wel dat wij mensen de natuur die tijd ook geven. Als we dat niet doen, overschrijden we een grens en zullen wij ons zelf (en vele dier- en plantensoorten) de das omdoen. Pas dan heeft de natuur weer de tijd en zal het zich toch weer weten te herstellen. Alleen dan zonder mensheid.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Jessica den Outer
Hoogste tijd voor een ecocentrisch wereldbeeld
 
“Niemand betwist het recht van een mens om te leven, maar waarom geldt dit dan niet voor andere levende wezens? Natuurlijk ben ik boos en gefrustreerd hoe we als mensheid omgaan met de natuur, hoe we onszelf boven de natuur stellen en onze toekomst aan het vernietigen zijn. Maar ik ben ook hoopvol. In 2019 constateerde de Verenigde Naties dat de Rechten voor de Natuur de snelst groeiende juridische beweging van de eenentwintigste eeuw is. Bovendien zijn er wereldwijd steeds meer succesvolle burgerinitiatieven die de natuur een juridische stem hebben gegeven en zijn er ook positieve ontwikkelingen in Nederland. De natuur heeft altijd al een stem gehad, maar nu is het tijd om te leren luisteren”, aldus milieujurist Jessica den Outer (27), auteur van het boek Rechten voor de Natuur.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Dorine van Norren en Elmo Vermijs
Geef het Bos een stem
 
Nederland dient voor 2030 te voldoen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Ook moet het nieuwe kabinet zijn stikstof en biodiversiteit beleid op orde krijgen – gestrand onder het vorige kabinet – en de Europese natuurherstelwet gaan implementeren die met een nipte meerderheid in het Europees Parlement werd aangenomen. Nog altijd wint kortetermijndenken het van de lange termijn met vaak desastreuze gevolgen. Dit komt omdat de natuur geen stem heeft en de mens zijn rol als hoeder daarvan is vergeten. Geef de natuur een stem in de maatschappij.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Vanessa Umboh
Armoede de wereld uit, te beginnen in Rotterdam
 
“Armoede is onrechtvaardig en onnodig. Je moet het alleen samen willen oplossen. Niet door erover te praten, maar door verantwoordelijkheid te nemen en in actie te komen. En dat vergt anders denken én doen. Bedenk dus niet langer aan welke regels mensen zich moeten houden, maar ga met ze praten, vraag wat ze nodig hebben en kom in actie, wees solidair”, aldus Vanessa Umboh die al ruim zeven jaar met de stichting Stem zonder Gezicht opkomt voor de 40.000 kinderen die in Rotterdam in armoede opgroeien. Na diepe dalen, volgen nu – in de wijk Feijenoord – de successen. Haar ambities kennen echter geen wijkgrenzen.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Nadine Maarhuis
De natuur als klaslokaal
 
Niet binnen, maar buiten leren we de lessen die er echt toedoen. In de natuur zijn kinderen vrijer, zitten ze lekkerder in hun vel, voelen ze zich gezonder en zijn ze creatiever. Hierdoor kunnen ze beter leren én genieten ze daar meer van. Deze basisscholen – die subsidie ontvangen en dus voor iedereen toegankelijk zijn – kiezen daarom voor natuuronderwijs.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Hofweb, Nooch, Veraarden, Buurman en Groeneboekshop.nl
Betekenisvolle bedrijven in praktijk
 
Er zijn talloze ondernemingen die de wereld elke dag mooier maken. Ze doen dat van binnenuit, juist omdat het hun bestaansreden is. Het mooie is dat je als klant de wereld ook een beetje mooier maakt. Het New Financial Magazine brengt met regelmaat voorbeelden van betekenisvolle bedrijven uit de nieuwe economie (zie kader). Dit keer: Hofweb, Nooch, Veraarden, Buurman en Groeneboekenshop.nl.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Alan McSmith
De echte olifant in de kamer
 
Als wildernisgids in Afrika breng ik veel tijd door met wandelen in het wild. Onderweg komen we regelmatig leeuwen, buffels, giraffen, antilopen, zebra's, wilde honden en de olifant – het grootste landdier ter wereld – tegen. Om te zeggen dat olifanten mijn favoriete dier zijn, is een absoluut understatement. Prachtige, majestueuze, imposante, eigengereide wezens met enorme oren, slagtanden en slurven. Als je ze ziet, kun je niet meer ophouden met kijken.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Winny en Arjan van Buuren
De natuur is onze beste werknemer
 
In de Achterhoek en Twente runnen Arjen en Winny van Buuren op gepachte grond drie regeneratieve boerderijen. Ze sluiten kringlopen, creëren biodiversiteit, voeden de bodem en verwerken een groot deel van hun gewassen zelf tot streekproducten. Gewoon, met z’n tweeën. En elke dag om vijf uur "scheien ze ermee uit". Arjen: "De natuur is onze beste werknemer."
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Jack Cox
De economologische schuldenparadox
 
In een recent uitgegeven rapport waarschuwt het IMF dat de staatsschuld van landen stevig wordt opgejaagd door de “radicaal economische transformatie” die nodig is om de wereld te behoeden voor de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering. Hierin staan ze niet alleen, ook het Internationale Energieagentschap becijferde dat vanaf 2030 tot en met 2050 wereldwijd 5.000 miljard dollar per jaar nodig is voor investeringen in het terugdringen van de negatieve gevolgen voor het klimaat.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Joris Vincken
Omarm ook je donkere kant
 
“We zijn wonderlijke wezens, de enige soort op aarde die zichzelf pas goed genoeg vindt als de helft van onszelf niet meer bestaat. Pas als ik incompleet ben, ben ik compleet!”, aldus Joris Vincken, muzikant, coach en schrijver in zijn boek Heel. Dat citaat typeert hem. Zonder je donkere kant te accepteren, leef je nooit heel en vrij.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Yvo Kouwenhoven
Terugveren
 
“Dag Ron, ik heb een wat brutale vraag... Nadat ik drie keer hersenvliesontsteking heb overleefd, deel ik mijn ervaringen over veerkracht.” Deze mail kreeg ik van de mij onbekende Yvo Kouwenhoven. Bij de mail een link naar een documentaire die over hem is gemaakt (zie kader). “Zou een dergelijk verhaal aansluiten bij je werkzaamheden?”, schreef Yvo verder.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Mariëtte Brouwer en Patrick Eppink
Een booking.com voor goede doelen
 
Veel bedrijven hebben maatschappelijke ambities en willen iets doen voor bijvoorbeeld een beter milieu, voor meer inclusiviteit of voor een mooi project in een ander land. Maar vaak blijkt het nog niet zo eenvoudig om een doel te vinden dat echt bij je organisatie past. Andersom worden er talloze mooie initiatieven gelanceerd waarvoor mensen – vaak vrijwilligers – zich met hart en ziel inzetten, maar waarvoor moeilijk funding kan worden gevonden. FindNFund brengt deze werelden bij elkaar. En maakt het leven voor zowel funders als finders een stuk makkelijker.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Jan Willem Kirpestein
Wie brengt mij Thuis?
 
Ik vroeg Willem Vreeswijk of hij mijn nieuwe boek wilde lezen. Vriendelijk en hartelijk, zoals Willem altijd is, was zijn antwoord. ‘Jazeker, stuur maar een exemplaar op’. Stiekem zag ik een beetje tegen zijn reactie op. Zou het Willem wel raken? De hoofdtitel spreekt hem misschien wel aan maar dan de ondertitel: bijbels-filosofische reflecties over macht en liefde, vertrouwen en hoop? En dan nog maar niet te spreken over de doelgroep: voor wie geen raad meer weten met liefde?
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Christine Boland, Jan Jongert, Gijsbert Koren, Michael van Loenen e.a.
Bedrijven van de toekomst schrijven het nieuwe verhaal
 
“Schokkend hoe weinig er over is van alles waar wij mensen bij floreren”, aldus Christine Boland op de zesde Positive Finance Day die Dazure en de stichting New Financial Forum samen met YouBeDo en We Are Stewards organiseerden. Maar het tij is aan het keren. En dat komt door al die bedrijven en organisaties die met hun poten in de klei de nieuwe economie al aan het vormgeven zijn. De dag, onder leiding van Indra Frishert (Dazure) en Henk Jansen (Expat Mortgages), had als thema ‘Bedrijven van de Toekomst’. Gastheer van deze succesvolle editie was ARAG.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel


Roland van der Vorst
De toekomst is eindeloos
 
Roland van der Vorst, hoofd innovatie bij Rabobank en voormalig hoogleraar aan TU Delft, schreef het boek De toekomst is eindeloos. Die toekomst is, of je het nu wil of niet, een digitale toekomst. Nu al is bijvoorbeeld het onderwerp AI niet meer weg te denken uit vele situaties.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikelActivators van het New Financial Forum
 
De activators van het New Financial Forum op een rij.
Lees verder in de digitale editie online
Lees verder als PDF
Deel dit artikel
 
© 2024 New Financial Forum   l  Disclaimer  l  Contact